ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ

Ένα σύνηθες και πολλές φορές αξεπέραστο “εμπόδιο”, το οποίο συναντούν σήμερα σχεδόν όλοι οι νέοι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους καριέρας στην Ελλάδα, είναι η έλλειψη προϋπηρεσίας, γεγονός που τους κλίνει τις πόρτες σε αξιόλογες θέσεις εργασίας.

Ένας τρόπος να σπάσετε αυτό τον φαύλο κύκλο, είναι να σπουδάσετε σε ένα Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών στην Ολλανδία και να ξεκινήσετε την επαγγελματική σας σταδιοδρομία στο εξωτερικό, μετά την αποφοίτησή σας. Στο εξωτερικό, σε αντίθεση με την Ελλάδα, προσφέρονται πολλές εξαιρετικές θέσεις εργασίας στους αποφοίτους αυτών των πανεπιστημίων.

Οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι για το έτος 2015, το 80% των αποφοίτων πτυχιούχων Bachelor των Ολλανδικών Πανεπιστημίων Εφαρμοσμένων Επιστημών, βρήκαν μια κατάλληλη δουλειά στο συγκεκριμένο τομέα και επίπεδό τους, μέσα σε 3 μήνες από την απόκτηση του πτυχίου τους.

Δεδομένου ότι η ολλανδική οικονομία ανέκαμψε και αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς το 2017, οι δείκτες αυτοί για τα Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών  βελτιώθηκαν και κατά το έτος 2018. Σε ορισμένους τομείς σπουδών, προσφέρονται ήδη σε σπουδαστές κατάλληλες θέσεις εργασίας πριν από την αποφοίτησή τους.

Η αύξηση της ζήτησης εργασίας που σημειώθηκε το 2017, συνεχίστηκε και το 2018. Σύμφωνα με επίσημες μακροοικονομικές εκτιμήσεις, η ανεργία στην Ολλανδία μειώθηκε από 5% το 2017 σε 4,5% το 2018 (Economic Quarterly Bulletin).

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Το ξέρατε ότι τα ολλανδικά πανεπιστήμια προσφέρουν το μεγαλύτερο αριθμό προγραμμάτων σπουδών στην αγγλική γλώσσα, στην ηπειρωτική Ευρώπη; Περισσότερα από 2.100!

Τα ολλανδικά πανεπιστήμια προσφέρουν σε Έλληνες αποφοίτους Λυκείου μια πλειάδα από κορυφαία προγράμματα σπουδών εξ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα, με μοναδικό κριτήριο εισαγωγής το απολυτήριο, επικεντρώνοντας την προσοχή των μαθητών της Γ’Λυκείου στους βαθμούς τους και όχι στη στιγμιαία “απεικόνιση”, που λέγεται πανελλήνιες εξετάσεις.

Για εκείνους, που λόγω μη ικανοποιητικής απόδοσης στις πανελλήνιες, αναγκάζονται να σπουδάσουν σ΄ένα αντικείμενο που δεν είναι στις πρώτες επιλογές τους, είτε σ΄ένα Α.Ε.Ι. είτε σε Τ.Ε.Ι. μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, τα ολλανδικά πανεπιστήμια προσφέρουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν αυτό που θέλουν και μάλιστα χωρίς να επιβαρύνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός.

Είναι επίσης σύνηθες φαινόμενο πλέον στην Ελλάδα ακόμη και άτομα με μεταπτυχιακά Master να είναι άνεργοι, ή να εργάζονται σε θέσεις όχι μόνο υποδεέστερες των δυνατοτήτων τους, αλλά και εντελώς άσχετες με το αντικείμενο των σπουδών τους. Ο κακός δαίμονας όπως είπαμε, που δημιουργεί τα προβλήματα αυτά λέγεται “προϋπηρεσία”.

ΧΑΜΗΛΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΕΞΟΔΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Το Ολλανδικό κράτος καθορίζει κάθε χρόνο το ποσό για το λεγόμενο «νόμιμο δίδακτρο», το οποίο είναι το ίδιο για όλες τις σπουδές Bachelor στα δημόσια πανεπιστήμια της Ολλανδίας. Για το ακαδημαϊκό έτος 2019/2020, αυτό το νόμιμο δίδακτρο ορίζεται σε € 2.060 ετησίως, ενώ για το πρώτο έτος το νόμιμο δίδακτρο ορίζεται σε € 1.030 μόνο.

Η Ολλανδία επίσης είναι μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο, που προσφέρει στους σπουδαστές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη δυνατότητα χρηματοδότησης του 100% των διδάκτρων τους, αλλά  και του κόστους στέγασης και διαβίωσής τους, με μακροπρόθεσμο δάνειο από το ολλανδικό κράτος με πολύ χαμηλό επιτόκιο (λιγότερο από 1%), αλλά και με επιχορηγήσεις, τόσο για τα Bachelor, όσο και για τις μεταπτυχιακές σπουδές Master.

Το δάνειο πρέπει να αποπληρωθεί εντός 35 ετών, από την ολοκλήρωση των σπουδών σας στο Ολλανδικό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, όπου σπουδάσατε.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Η ολλανδική τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει ένα δυαδικό σύστημα, που σημαίνει ότι γίνεται διάκριση ανάμεσα στην Ακαδημαϊκή Προσανατολισμένη Εκπαίδευση (Ερευνητικά Πανεπιστήμια) και την Ανώτερη Επαγγελματική Εκπαίδευση (Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών).

Τα Ερευνητικά Πανεπιστήμια, προσφέρουν κυρίως προγράμματα με γνώμονα την έρευνα και την επιστημονική γνώση, σ’ ένα ακαδημαϊκό πλαίσιο.

Τα Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, προσφέρουν προγράμματα, που επικεντρώνονται στην πρακτική εφαρμογή των τεχνών και των επιστημών. Αυτά τείνουν να είναι περισσότερο προσανατολισμένα στην πρακτική, σε σχέση με τα προγράμματα που προσφέρονται από τα Ερευνητικά Πανεπιστήμια και προετοιμάζουν τους φοιτητές για συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Με άλλα λόγια: Τα Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών παράγουν  επαγγελματίες, ενώ τα Ερευνητικά Πανεπιστήμια δημιουργούν επιστήμονες.

Το να σπουδάζει κάποιος σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών στην Ολλανδία, σημαίνει σπουδές σε μια χώρα με μια διεθνή και καινοτόμο προοπτική, που σου παρέχει μια εξαιρετική επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση, για μια μελλοντική ανώτερη ή διευθυντική θέση.

Οι απόφοιτοι των Ολλανδικών Πανεπιστημίων Εφαρμοσμένων Επιστημών, λαμβάνουν επαγγελματική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και ως εκ τούτου αποτελούν περιζήτητους εξειδικευμένους επαγγελματίες manager στη διεθνή αγορά εργασίας. Αφ’ ενός επειδή πρόκειται για άτομα με υψηλή επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση και αφ’ ετέρου λόγω του ότι οι πτυχιούχοι αυτών των πανεπιστημίων είναι ικανοί και φιλόδοξοι επαγγελματίες και όχι “αφηρημένοι” επιστήμονες.

Η Ολλανδία δεν είναι μόνο ένα ασφαλές και ευχάριστο μέρος για να ζήσει κάποιος, αλλά και η οικονομία της είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Η γνώση και το ταλέντο εκτιμώνται στην Ολλανδία και γι 'αυτό μετά την αποφοίτησή σας, είστε ευπρόσδεκτοι να μείνετε και να αναζητήσετε απασχόληση.

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες με παγκόσμια παρουσία είναι ολλανδικές, μεταξύ των οποίων οι: Philips, Heineken, KLM, Shell, Akzo Nobel, ING, Unilever. Πολλές από τις κορυφαίες ξένες πολυεθνικές εταιρίες στον κόσμο επίσης έχουν την ευρωπαϊκή κεντρική έδρα τους στην Ολλανδία, γεγονός που προσφέρει στους Έλληνες φοιτητές στην Ολλανδία πολλές ευκαιρίες να ξεκινήσουν τη διεθνή  καριέρα τους σε αυτή τη χώρα.

Τα Ολλανδικά Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών έχουν άριστες σχέσεις με αυτές τις εταιρείες. Πολλές από αυτές προσφέρουν θέσεις για την πρακτική σας κατά τη διάρκεια των σπουδών σας και τα ερευνητικά προγράμματα των πανεπιστημίων συνδέονται επίσης συχνά με μια συγκεκριμένη εταιρία.

Μετά από 2 με 3 χρόνια εργασίας σε μια διεθνή εταιρία στο εξωτερικό, δημιουργείται ένα παράθυρο επιστροφής στην Ελλάδα, για όσους το επιθυμούν. Έχοντας πλέον αποκτήσει την πολυπόθητη προϋπηρεσία, ανοίγουν οι πόρτες για μια αξιόλογη επαγγελματική καριέρα με ικανοποιητικές απολαβές και στη χώρα μας.

Αν ο στόχος σας είναι να ξεκινήσετε μια (διεθνή) σταδιοδρομία σε επίπεδο διοίκησης σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα, τόσο εκτός Ελλάδας όσο και εντός Ελλάδας, τότε είναι μακράν η καλύτερη επιλογή να σπουδάσετε σε ένα Ολλανδικό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών!

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το site μας:

https://studyinholland.gr/