• mob: 6987400471

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ

Η Ολλανδία είναι μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο, που προσφέρει στους σπουδαστές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη δυνατότητα χρηματοδότησης του 100% των διδάκτρων τους, αλλά  και το κόστος στέγασης και διαβίωσής τους, με μακροπρόθεσμο δάνειο από το ολλανδικό κράτος με πολύ χαμηλό επιτόκιο (λιγότερο από 1%), αλλά και με επιχορηγήσεις, τόσο για τα Bachelor, όσο και για τις μεταπτυχιακές σπουδές Master.

Το Ολλανδικό Υπουργείο Παιδείας υπολόγισε ότι το μέσο συνολικό μηνιαίο κόστος διαβίωσης ενός διεθνούς φοιτητή (συμπεριλαμβανομένης της στέγασης) για το 2018 είναι € 870,46.

Στην Ολλανδία, οι σπουδαστές συνήθως δεν ζουν στην πανεπιστημιούπολη, αλλά έχουν το δικό τους δωμάτιο, ή μοιράζονται ένα διαμέρισμα με άλλους φοιτητές.

Ένα μέσο δωμάτιο (με μπάνιο και κουζίνα) στην Ολλανδία, κοστίζει γύρω στα € 300 έως € 600 το μήνα.

Αν είστε τουλάχιστον δεκαοκτώ ετών και ζείτε σε ένα διαμέρισμα που ενοικιάζετε εσείς ο ίδιος (όχι με άλλους) μπορείτε (εκτός από την κρατική χρηματοδότηση), να υποβάλλετε επίσης μια αίτηση για παροχή επιχορήγησης ενοικίασης («Huursubsidie»). Το όφελος αυτό ανέρχεται σε € 160 το μήνα, ανάλογα με το εισόδημα των γονέων σας ή το δικό σας εισόδημα, εάν υπάρχει. Εναπόκειται σε εσάς να υποβάλλετε αίτηση για την παροχή μόνοι σας. Πρέπει να πούμε ότι είναι δύσκολο να αποκτήσετε αυτό το επίδομα στέγης, ειδικά στο πρώτο σας έτος ως νεοαφιχθείς φοιτητής στην Ολλανδία, αφού υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί και η διαδικασία διαρκεί λίγο, αλλά αξίζει πάντα να το προσπαθήσετε να το αποκτήσετε.

Γενικά, είναι δική σας ευθύνη να βρείτε κατάλυμα. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να επισκεφτείτε πολλούς εξειδικευμένους ιστότοπους στους οποίους προσφέρονται φοιτητικές αίθουσες και υπάρχουν επίσης αρκετές εξειδικευμένες σελίδες Facebook για διεθνείς φοιτητές που αναζητούν δωμάτια στην Ολλανδία. Το πιο σημαντικό είναι να αρχίσετε να ψάχνετε για ένα δωμάτιο στο διαδίκτυο το συντομότερο δυνατόν και μην περιμένετε να το κάνετε μέχρι να φτάσετε στην Ολλανδία για να ξεκινήσετε τις σπουδές σας.

Τα περισσότερα Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών συνεργάζονται στενά με τις ενώσεις φορέων στέγασης και τοπικών φοιτητικών συλλόγων, για τη στέγαση διεθνών φοιτητών. Εάν κλείσετε δωμάτιο με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου σας Εφαρμοσμένων Επιστημών πριν από την 1η Μαΐου, τότε πολλοί από αυτούς μπορούν να σας βοηθήσουν στην εξεύρεση δωματίου. Μετά από αυτή την ημερομηνία μπορεί να βρεθείτε σε μια λίστα αναμονής και μπορεί να μην πάρετε ένα δωμάτιο μέσω του Πανεπιστημίου σας. Οπότε σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να μην περιμένετε, αλλά και εσείς ενεργά να ψάξετε μόνοι σας για διαμονή.

Μάθετε αν ένα δωμάτιο είναι επιπλωμένο ή όχι. Η ποιότητα μπορεί να ποικίλει σημαντικά και η επίπλωση μπορεί να κυμαίνεται από ένα κρεβάτι και μια καρέκλα, έως ένα πλήρως εξοπλισμένο δωμάτιο με internet. Εάν αποφασίσετε να κλείσετε  ένα δωμάτιο χωρίς έπιπλα, μπορείτε να αγοράσετε φθηνά έπιπλα σε καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών στην πόλη σας.

Πριν νοικιάσετε ένα δωμάτιο, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τι λογαριασμοί περιλαμβάνονται στο ενοίκιο, καθώς αυτό μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον προϋπολογισμό σας. Ορισμένα καταλύματα περιλαμβάνουν θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεόραση και Internet στο ενοίκιο, ενώ για άλλα θα πρέπει να τα πληρώσετε ξεχωριστά.

Για ερωτήσεις ή θέματα σχετικά με τη στέγαση, μπορείτε επίσης να καλέσετε την Ανοικτή Τηλεφωνική Γραμμή της Ολλανδικής Φοιτητικής Ένωσης για σπουδαστές. Θα σας βοηθήσουν και θα χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες (η ίδια η ερώτηση θα παραμείνει ανώνυμη), για να βελτιωθεί η συνολική κατάσταση στέγασης των ξένων φοιτητών στις Κάτω Χώρες.

Αν το θέλετε, μπορεί το γραφείο μας επίσης να σας βοηθήσει και να σας συμβουλεύσει στη διαδικασία εύρεσης δωματίου στην Ολλανδία.

 

Τα Ολλανδικά Πανεπιστήμια έχουν πολύ χαμηλά δίδακτρα, σε σύγκριση με τα Πανεπιστήμια στις αγγλόφωνες χώρες. Το Ολλανδικό κράτος καθορίζει κάθε χρόνο το ποσό για το λεγόμενο «νόμιμο δίδακτρο», το οποίο είναι το ίδιο για όλες τις σπουδές Bachelor στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Ολλανδίας.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2018/2019, αυτό το νόμιμο δίδακτρο ορίζεται σε € 2.060 ετησίως. 

Εκτός από τα δίδακτρα σας, πρέπει επίσης να πληρώσετε για τα καθημερινά σας έξοδα διαμονής. Το Ολλανδικό Υπουργείο Παιδείας υπολόγισε ότι το μέσο συνολικό μηνιαίο κόστος διαβίωσης ενός διεθνούς φοιτητή (συμπεριλαμβανομένης της στέγασης) για το 2018 είναι € 870,46.

Η Ολλανδία είναι μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο, όπου στους σπουδαστές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφέρεται η δυνατότητα χρηματοδότησης του 100% των διδάκτρων τους, αλλά και του κόστους στέγασης και διαβίωσίς τους, με μακροπρόθεσμο δάνειο από το ολλανδικό κράτος με πολύ χαμηλό επιτόκιο (λιγότερο από 1%), αλλα και με επιχορηγήσεις, τόσο για τα Bachelor, όσο και για τις μεταπτυχιακές σπουδές Master.

Την ημέρα που υποβάλλετε την αίτηση για χρηματοδότηση από το Ολλανδικό κράτος, πρέπει να είστε μεταξύ 18 ή 29 ετών.

Εάν δεν είστε πλέον επιλέξιμος για κρατική χρηματοδότηση στην Ολλανδία επειδή είστε άνω των 29 ετών, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα άλλο σύστημα χρηματοδότησης σπουδών: τη δυνατότητα "δανείου δια βίου μάθησης" που προσφέρει το Ολλανδικό κράτος σε φοιτητές μεγαλύτερης ηλικίας, για να δανειστείτε τα χρήματα ώστε να πληρώσετε τα δίδακτρά σας.

Πληρώνετε το νόμιμο δίδακτρο των € 2.060 ετησίως για το Βachelor η το   μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών σας (master); Αν ναι, τότε αυτό είναι το ποσό που μπορείτε να δανειστείτε κάθε χρόνο για να πληρώσετε τα δίδακτρά σας. Ωστόσο αν πληρώνετε το υψηλότερο "θεσμικό δίδακτρο σπουδών" ανά έτος, τότε μπορείτε να δανειστείτε ένα ποσό έως και πέντε φορές το νόμιμο δίδακτρο των € 2.060.

Ένας Έλληνας φοιτητής κανονικά πάντα δικαιούται να πάρει ένα δάνειο με χαμηλό  επιτόκιο από το Ολλανδικό κράτος για το συνολικό ποσό των νόμιμων διδάκτρων  (€ 2.060 ετησίως).

Οι Έλληνες φοιτητές (και οποιοσδήποτε άλλος φοιτητής που έχει την ιθαγένεια ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης), δικαιούνται να λάβουν χρηματοδότηση διαβίωσης (συμπεριλαμβανομένης της στέγασης) από το Ολλανδικό κράτος, μόνο εφόσον είναι οικονομικά ενεργοί. Το να είσαι οικονομικά ενεργός σημαίνει να είσαι μισθωτός, ή να είσαι αυτοαπασχολούμενος.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Η χρηματοδότηση φοιτητών (για φοιτητές ηλικίας 18 έως και 29 ετών) στην Ολλανδία περιλαμβάνει τις ακόλουθες 5 δυνατότητες:

Το ποσό αυτού του δανείου για το ακαδημαϊκό έτος 2018/2019, έχει οριστεί μέχρι € 480 το μήνα.

Οι Έλληνες φοιτητές (και οποιοσδήποτε άλλος φοιτητής που έχει την ιθαγένεια ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης), δικαιούνται μόνο να λάβουν το βασικό δάνειο από το ολλανδικό κράτος, εφόσον είναι οικονομικά ενεργοί. Το να είσαι οικονομικά ενεργός σημαίνει να είσαι μισθωτός, ή να είσαι αυτοαπασχολούμενος.

Για να λάβετε το βασικό δάνειο, πρέπει να εργάζεστε τουλάχιστον 56 ώρες το μήνα σε μια επίσημη δουλειά στην Ολλανδία. Ο Έλληνας φοιτητής είναι ελεύθερος να εργαστεί στην Ολλανδία, χωρίς άδεια εργασίας. Το αντικείμενο εργασίας μπορεί να είναι οτιδήποτε, από την εργασία σε καταστήματα, σούπερ μάρκετ, σε μεταποιητικές βιομηχανίες, σε επιχειρήσεις καθαρισμού ή σε εστιατόρια/μπαρ, κλπ.

Αυτοαπασχόληση σημαίνει τη λειτουργία μιας επιχείρησης. Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, αυτό σημαίνει να προσφέρετε προϊόντα ή υπηρεσίες στην αγορά. Κάθε αυτοαπασχολούμενος φοιτητής, πρέπει να διασφαλίσει ότι η επιχείρησή του είναι εγγεγραμμένη στο Ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο (Kamer van Koophandel).

Το πλήρες ποσό του βασικού δανείου πρέπει να αποπληρωθεί εντός 35 ετών, από την ολοκλήρωση των σπουδών σας στο Ολλανδικό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, όπου σπουδάσατε.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και έναν υπολογισμό με βάση την προσωπική σας κατάσταση, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Το ποσό αυτής της επιχορήγησης για το ακαδημαϊκό έτος 2018/2019, έχει οριστεί μέχρι € 389 το μήνα.

Οι Έλληνες φοιτητές (και οποιοσδήποτε άλλος φοιτητής που έχει την ιθαγένεια ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης), δικαιούνται μόνο να λάβουν την συμπληρωματική επιχορήγηση από το ολλανδικό κράτος, εφόσον είναι οικονομικά ενεργοί (βλ. Βασικό δάνειο).

Ωστόσο, όχι κάθε Έλληνας σπουδαστής δικαιούται να λάβει αυτή την συμπληρωματική επιχορήγηση. Το αν μπορείτε να την πάρετε, εξαρτάται από το εισόδημα των γονέων/οικογενειών σας στην Ελλάδα και άλλους παράγοντες (όχι όμως από το δικό σας εισόδημα από την οικονομική δραστηριότητά σας στην Ολλανδία).

Είναι δυνατόν να λάβετε τόσο το βασικό δάνειο, όσο και την συμπληρωματική  επιχορήγηση μαζί (και επίσης το δάνειο για τα δίδακτρα).

Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η συμπληρωματική επιχορήγηση θα μετατραπεί σε δώρο, εάν αποκτήσετε το πτυχίο Bachelors ή Master σας εντός 10 ετών από την έναρξη των σπουδών σας στο Πανεπιστήμιό σας Εφαρμοσμένων Επιστημών, οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να αποπληρώσετε τίποτα.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και έναν υπολογισμό με βάση την προσωπική σας κατάσταση, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Εάν δεν μπορείτε να λάβετε την συμπληρωματική επιχορήγηση, επειδή το εισόδημα των γονέων /οικογενειών σας στην Ελλάδα είναι υψηλό, τότε μπορείτε να πάρετε το συμπληρωματικό δάνειο.

Το ποσό αυτού του συμπληρωματικό δανείου για το ακαδημαϊκό έτος 2018/2019, έχει οριστεί μέχρι € 389 το μήνα.

Οι Έλληνες φοιτητές (και οποιοσδήποτε άλλος φοιτητής που έχει την ιθαγένεια ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης), δικαιούνται μόνο να λάβουν το συμπληρωματικό δάνειο από το ολλανδικό κράτος, εφόσον είναι οικονομικά ενεργοί (βλ. Βασικό δάνειο).

Είναι δυνατόν να λάβετε τόσο το βασικό δάνειο, όσο και το συμπληρωματικό δάνειο μαζί (και επίσης το δάνειο για τα δίδακτρα).

Το συνολικό ποσό του βασικού δανείου και του συμπληρωματικό δανείου, πρέπει  να αποπληρωθεί εντός 35 ετών από την ολοκλήρωση των σπουδών σας στο Ολλανδικό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, όπου σπουδάσατε.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και έναν υπολογισμό με βάση την προσωπική σας κατάσταση, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Η κάρτα OV-Card είναι μια μικρή κάρτα με τσιπ, που χρησιμοποιείται για την πληρωμή δημοσίων μέσων μεταφοράς στην Ολλανδία.

Οι Έλληνες σπουδαστές δικαιούνται να λάβουν αυτήν την κάρτα ταξιδιού μόνο, εάν είναι οικονομικά δραστήριοι στην Ολλανδία (βλ. Βασικό δάνειο διαβίωσης).

Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η κάρτα ταξιδιού θα μετατραπεί σε δώρο, εάν αποκτήσετε το πτυχίο σας Bachelor ή Master εντός 10 ετών από την έναρξη των σπουδών σας στο Πανεπιστήμιό σας Εφαρμοσμένων Επιστημών, οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να αποπληρώσετε τίποτα.

Ένας Έλληνας φοιτητής κανονικά πάντα δικαιούται να πάρει ένα δάνειο με χαμηλό  επιτόκιο από το Ολλανδικό κράτος για το συνολικό ποσό των νόμιμων διδάκτρων  (€ 2.060 ετησίως). Αυτό δεν εξαρτάται από το εισόδημα των γονέων/οικογενειών του σπουδαστή στην Ελλάδα, ή αν είστε ή όχι οικονομικά ενεργός στην Ολλανδία.

Εάν πρέπει να πληρώσετε υψηλότερα δίδακτρα, παραδείγματος χάριν διότι σπουδάζετε στην Ολλανδία σε ένα διαπιστευμένο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, αντί σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, μπορείτε να δανειστείτε περισσότερα από  € 2.060  ετησίως από το ολλανδικό κράτος για την πληρωμή των  διδάκτρων σας (το αποκαλούμενο "Instellingscollegegeld krediet"). Το ποσό αυτού του μακροπρόθεσμου δανείου από το ολλανδικό κράτος με πολύ χαμηλό επιτόκιο, μπορεί να ανέρχεται κατ' ανώτατο όριο στο πενταπλάσιο του ποσού του νόμιμου διδάκτρου.

Χωρίς καθυστερήσεις, ένα πρόγραμμα σπουδών Bachelor σε Ολλανδικό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών διαρκεί 4 χρόνια. Ένας Έλληνας φοιτητής μπορεί να πάρει ένα κρατικό δάνειο για να πληρώσει τα δίδακτρά του, για  μέγιστο διάστημα 7 ετών σπουδών σ’ένα Ολλανδικό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών.

Εάν ένας Έλληνας φοιτητής πάρει μόνο ένα κρατικό δάνειο για να πληρώσει τα δίδακτρά του και δεν πάρεi κρατικό δάνειο για στέγαση/κόστος ζωής, τότε το δάνειο πρέπει να αποπληρωθεί εντός 15 ετών από την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Ολλανδικό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, όπου σπούδασε.

Εάν ένας Έλληνας φοιτητής λάβει ένα κρατικό δάνειο για να πληρώσει τα δίδακτρα και επίσης λάβει ένα δάνειο από το ολλανδικό κράτος για στέγαση/κόστος ζωής, τότε το  δάνειο για τα δίδακτρα ενσωματώνεται στο συνολικό πακέτο χρηματοδότησης. Το συνολικό ποσό του δανείου(δάνειο για τα δίδακτρα/βασικό δάνειο και αν το λάβετε, το συμπληρωματικό δάνειο), πρέπει  να αποπληρωθεί εντός 35 ετών από την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Ολλανδικό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, όπου σπούδασε.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και έναν υπολογισμό με βάση την προσωπική σας κατάσταση, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.