ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Διεθνείς σπουδές υψηλών προδιαγραφών με χαμηλά δίδακτρα και δυνατότητα χρηματοδότησης εξόδων διδάκτρων, στέγασης και διαβίωσης
BACHELOR KAI MASTER
Το ολλανδικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει μια παγκόσμια φήμη για την υψηλή ποιότητά του. Το γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες πτυχιούχοι, αφού ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών για μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στην Ολλανδία είναι ήδη πολύ υψηλός, παρουσιάζοντας επίσης μια εκρηκτική αύξηση.
Η άνοδος αυτή φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με την άσχημη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων, την αναξιοκρατία στην ελληνική αγορά εργασίας, αλλά και τα χαμηλά επίπεδα μισθών στη χώρα μας. Υπήρξε μάλιστα μια αύξηση 1000% κατά τα τελευταία 8 χρόνια: από μόλις 235 Έλληνες φοιτητές στις Κάτω Χώρες το 2009, στην αρχή της κρίσης στην Ελλάδα, σε 2.370 κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016/2017. Αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στην 4η θέση στον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό ξένων φοιτητών στα ολλανδικά πανεπιστήμια. Μόνο η Γερμανία, η Κίνα και η Ιταλία στέλνουν περισσότερους φοιτητές στην Ολλανδία από την Ελλάδα!
Για τους νεαρούς και νεαρές όμως που μόλις ξεκινούν τις πτυχιακές τους σπουδές σε Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι., η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.
Η μεγάλη πλειοψηφία των νέων ηλικίας 18-19 ετών - οι απόφοιτοι Λυκείου που ετοιμάζονται να σπουδάσουν (αλλά και οι γονείς αυτών των μελλοντικών φοιτητών) - δεν εξετάζουν ποτέ το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν τις πτυχιακές τους σπουδές σ΄ένα πανεπιστήμιο στο εξωτερικό.
ΧΑΜΗΛΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Στους προαναφερόμενους νέους επικρατεί η γενική εντύπωση, ότι το να σπουδάζεις στο εξωτερικό είναι πανάκριβο και κατά συνέπεια πολύ πάνω από τις οικονομικές τους δυνατότητες.
Το συμπέρασμα αυτό όντως ισχύει για τις “παραδοσιακές” χώρες, που επιλέγουν οι Έλληνες για τις πτυχιακές τους σπουδές Bachelor στο εξωτερικό, όπως η Αγγλία, η Αμερική, κ.λπ.
Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι τα ολλανδικά πανεπιστήμια έχουν πολύ χαμηλά δίδακτρα, σε σύγκριση με τα πανεπιστήμια στις αγγλόφωνες χώρες.
Το ολλανδικό κράτος καθορίζει κάθε χρόνο το ποσό για το λεγόμενο «νόμιμο δίδακτρο», το οποίο είναι το ίδιο για όλες τις σπουδές Bachelor στα δημόσια πανεπιστήμια της Ολλανδίας. Για το ακαδημαϊκό έτος 2019/2020, αυτό το νόμιμο δίδακτρο ορίζεται σε € 2.060 ετησίως, ενώ για το πρώτο έτος το νόμιμο δίδακτρο ορίζεται σε € 1.030 μόνο.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Θα μου πείτε: “Πολύ ενδιαφέρον, αλλά πώς να σπουδάσω σε ολλανδικό πανεπιστήμιο, αφού δεν γνωρίζω τη γλώσσα;“
Το ξέρατε ότι τα ολλανδικά πανεπιστήμια προσφέρουν το μεγαλύτερο αριθμό προγραμμάτων σπουδών στην αγγλική γλώσσα, στην ηπειρωτική Ευρώπη; Περισσότερα από 2.100!
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας στους 10 φοιτητές στην Ολλανδία είναι αλλοδαπός. Το 2017 η χώρα φιλοξενούσε συνολικά περισσότερους από 112.000 φοιτητές από το εξωτερικό και ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε χρόνο. Οι διεθνείς φοιτητές στην Ολλανδία προέρχονται από περισσότερες από 160 διαφορετικές χώρες.
Τα ολλανδικά πανεπιστήμια προσφέρουν σε Έλληνες αποφοίτους Λυκείου μια πλειάδα από κορυφαία προγράμματα σπουδών εξ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα, με μοναδικό κριτήριο εισαγωγής το απολυτήριο, επικεντρώνοντας την προσοχή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στους βαθμούς τους και όχι στη στιγμιαία “απεικόνιση”, που λέγεται πανελλήνιες εξετάσεις.
Επίσης για εκείνους, που λόγω μη ικανοποιητικής απόδοσης στις πανελλήνιες, αναγκάζονται να σπουδάσουν σ΄ένα αντικείμενο που δεν είναι στις πρώτες επιλογές τους, είτε σ΄ένα Πανεπιστήμιο είτε σε Τ.Ε.Ι. μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, τα ολλανδικά πανεπιστήμια προσφέρουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν αυτό που θέλουν και μάλιστα χωρίς να επιβαρύνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός.
Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΕΞΟΔΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
Η δυνατότητα για φοιτητές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να λαμβάνουν δάνεια και επιχορηγήσεις από το ολλανδικό κράτος για την κάλυψη όλων των εξόδων τους, συμπεριλαμβανομένων και των διδάκτρων και του κόστους της στέγασης και διαβίωσης, παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στη ραγδαία άνοδο του αριθμού των Ελλήνων φοιτητών στα ολλανδικά πανεπιστήμια.
Η Ολλανδία είναι μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο, που προσφέρει στους σπουδαστές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη δυνατότητα χρηματοδότησης του 100% των διδάκτρων τους, αλλά και του κόστους στέγασης και διαβίωσής τους, με μακροπρόθεσμο δάνειο από το ολλανδικό κράτος με πολύ χαμηλό επιτόκιο (λιγότερο από 1%), αλλά και με επιχορηγήσεις, τόσο για τα Bachelor, όσο και για τις μεταπτυχιακές σπουδές Master.
Το δάνειο πρέπει να αποπληρωθεί εντός 35 ετών, από την ολοκλήρωση των σπουδών σας στο Ολλανδικό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, όπου σπουδάσατε.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Η ολλανδική τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει ένα δυαδικό σύστημα, που σημαίνει ότι γίνεται διάκριση ανάμεσα στην Ακαδημαϊκή Προσανατολισμένη Εκπαίδευση (Ερευνητικά Πανεπιστήμια) και την Ανώτερη Επαγγελματική Εκπαίδευση (Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών).
Τα Ερευνητικά Πανεπιστήμια, προσφέρουν κυρίως προγράμματα με γνώμονα την έρευνα και την επιστημονική γνώση, σ ΄ένα ακαδημαϊκό πλαίσιο.
Τα Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, προσφέρουν προγράμματα, που επικεντρώνονται στην πρακτική εφαρμογή των τεχνών και των επιστημών. Αυτά τείνουν να είναι περισσότερο προσανατολισμένα στην πρακτική, σε σχέση με τα προγράμματα που προσφέρονται από τα Ερευνητικά Πανεπιστήμια και προετοιμάζουν τους φοιτητές για διευθυντικές θέσεις σε συγκεκριμένα επαγγέλματα.
Τα προγράμματα σπουδών τόσο στα Ερευνητικά Πανεπιστήμια, όσο και στα Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών στην Ολλανδία, είναι δομημένα με παρόμοιο τρόπο. Είναι χωρισμένα σ ένα πρόγραμμα Bachelor (πτυχιακό), ακολουθούμενο από ένα πρόγραμμα Master (μεταπτυχιακό), ανάλογα με την εξειδίκευση. Αυτό μπορεί να ακολουθηθεί από ένα διδακτορικό (PHD).
Η πρακτική εφαρμογή της γνώσης σ΄ ένα επαγγελματικό περιβάλλον, είναι αυτό που διακρίνει μια Bachelor πτυχιακή σε ένα Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, από μία αντίστοιχη σ’ ένα Ερευνητικό Πανεπιστήμιο.
Η απόκτηση ενός πτυχίου Bachelor από ένα Ερευνητικό Πανεπιστήμιο θεωρείται ως ένα πρώτο ορόσημο, ως προς την ολοκλήρωση των σπουδών. Ένας φοιτητής ενός Ερευνητικού Πανεπιστημίου μόνο με πτυχίο (Bachelor), θεωρείται ως άτομο που δεν έχει τελειώσει τις σπουδές του και ως εκ τούτου έχει σημαντικά λιγότερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το 87% των σπουδαστών Bachelor στα Ολλανδικά Ερευνητικά Πανεπιστήμια, συνεχίζουν τις σπουδές τους προς το πτυχίο Master.
Η απόκτηση ενός πτυχίου Bachelor από ένα Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών θεωρείται ως η ολοκλήρωση των σπουδών, με πλήρη εξειδίκευση και το κατάλληλο εφαλτήριο για την έναρξη της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μόνο το 20% των σπουδαστών Bachelor στα Ολλανδικά Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, συνεχίζουν τις σπουδές τους προς το πτυχίο Master.
Αν σκοπεύετε να κάνετε ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό (εκτός της Ολλανδίας), αφού έχετε αποκτήσει το Bachelor σ’ ένα Ολλανδικό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, μπορείτε συνήθως να το κάνετε αμέσως. Σε περίπτωση που θέλετε να συνεχίσετε με ένα μεταπτυχιακό σε Ολλανδικό Ερευνητικό Πανεπιστήμιο, μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε ένα προ-μεταπτυχιακό, πριν γίνετε δεκτός.
Τα μεγαλύτερα Ολλανδικά Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών έχουν έως 30.000 φοιτητές. Συνολικά, περίπου 446.000 φοιτητές από όλη την Ολλανδία και από 100 χώρες από όλο τον κόσμο, σπουδάζουν σε επαγγελματικά πτυχιακά προγράμματα στα Ολλανδικά Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών.
Η βασική απόφαση ενός Ολλανδού φοιτητή να σπουδάσει σε ένα Ερευνητικό Πανεπιστήμιο ή σε ένα Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών στην Ολλανδία , δεν έχει καμία σχέση με τις βαθμολογίες του στις εξετάσεις εισόδου, ή το κύρος του εκπαιδευτικού ιδρύματος, αλλά εξαρτάται από το τι θέλει να κάνει ο εν λόγω φοιτητής, μετά το απολυτήριο του Λυκείου.
Αν ο στόχος σας είναι να ξεκινήσετε μια (διεθνή) σταδιοδρομία σε επίπεδο διοίκησης σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα, τότε είναι μακράν η καλύτερη επιλογή να σπουδάσετε σ’ ένα Ολλανδικό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών! Η εμπειρία δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν σπουδάσει σ’ ένα Ολλανδικό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, αποδίδουν επαγγελματικά πολύ καλά και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Όλα τα Ολλανδικά Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών έχουν εξαιρετική φήμη και για το λόγο αυτό, τυχαίνουν υψηλής εκτίμησης και αποδοχής απ’ όλο τον κόσμο, σαν τα καλύτερα ανώτατα ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης παγκοσμίως. Οι απόφοιτοι ενός Ολλανδικού Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών, λαμβάνουν επαγγελματική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και ως εκ τούτου αποτελούν περιζήτητους εξειδικευμένους επαγγελματίες οπουδήποτε στον κόσμο.
Η ποιότητα επιτυγχάνεται μέσω ενός εθνικού συστήματος ρύθμισης και διασφάλισης της ποιότητας. Όλα τα προγράμματα Bachelor και Master στα Ολλανδικά Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, είναι επίσημα αναγνωρισμένα από τις ολλανδικές αρχές διαπίστευσης ανώτατης εκπαίδευσης και συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως ορίζονται στη συμφωνία της Μπολόνια.
Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ξεκινήσετε τη διεθνή σταδιοδρομία σας οπουδήποτε στον κόσμο, με ένα πτυχίο Bachelor από ένα Ολλανδικό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών.
Η ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ
Η ολλανδική διδακτική μέθοδος είναι διαδραστική, με επίκεντρο τον σπουδαστή. Εκμάθηση στην Ολλανδία σημαίνει ανάπτυξη της δικής σας άποψης, του ανοιχτού μυαλού και αύξηση του διεθνούς προσανατολισμού σας. Είστε ελεύθεροι να κάνετε ερωτήσεις και να είστε επικριτικοί σε ό, τι σας λένε οι καθηγητές ή οι άλλοι φοιτητές. Θα αναπτύξετε πολύτιμες δεξιότητες, όπως ανάλυση, επίλυση πρακτικών προβλημάτων και δημιουργική σκέψη.
Η διαδραστικότητα, η ομαδική εργασία και η εκμάθηση βάσει πρότζεκτ, αποτελούν τους πυλώνες του εκπαιδευτικού συστήματος στα Ολλανδικά Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών. Αυτοί είναι οι παράγοντες που κάνουν τις σπουδές στην Ολλανδία τόσο ευχάριστες για τους αλλοδαπούς φοιτητές.
Πρώτον, θα γνωριστείτε και θα συνεργάζεστε με συμφοιτητές από όλο τον κόσμο. Δεύτερον, τα μαθήματα είναι διαδραστικά και «προσανατολισμένα προς τους σπουδαστές»: από τους καθηγητές έχετε όλη την προσοχή και την ελευθερία που χρειάζεστε για να εξελιχθείτε σε ένα εξειδικευμένο και δημιουργικό επαγγελματία. Τρίτον, κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων, πρώτα διδάσκεστε τη θεωρία και στη συνέχεια συνεργάζεστε με μια μικρή ομάδα συμφοιτητών σας, σε διάφορες εργασίες που βασίζονται στην πραγματικότητα. Αυτή η μέθοδος πραγματικά «δίνει ζωντάνια στα σπουδαστικά θέματα». Κατανοείτε πλήρως το τι κάνετε και το πιο σημαντικό: υποβάλλεστε σε μια πολύ χρήσιμη προετοιμασία για τη μελλοντική σας θέση ως Στέλεχος Διοικήσεως και Διευθυντής.
Ως φοιτητής, εφαρμόζετε συνεχώς τις θεωρητικές σας γνώσεις απευθείας στην πράξη. Αυτό γίνεται μέσω πρακτικής άσκησης σε εταιρείες στην Ολλανδία και στο εξωτερικό, καθώς και σε πρακτικές αναθέσεις εντός και εκτός του Πανεπιστημίου.
Ως φοιτητής σ’ ένα Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, θα έχετε πρόσβαση σε δίκτυα επιχειρήσεων, γενικούς συμβούλους και συμβούλους σταδιοδρομίας, για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για τη μελλοντική καριέρα σας.
Όλα τα προγράμματα σπουδών στα Ολλανδικά Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών περιλαμβάνουν διάφορες τοποθετήσεις για πρακτική άσκηση σε διεθνείς εταιρείες στην Ολλανδία και σε όλο τον κόσμο, βοηθώντας έτσι τους φοιτητές να κάνουν τα πρώτα βήματα στην καριέρα τους και να δημιουργήσουν πολύτιμες επαφές με τον επιχειρηματικό κόσμο.
Αυτό το σύστημα "κατάρτισης στην εργασία", όχι μόνο προετοιμάζει τους φοιτητές για το τι τους περιμένει στην εργασία τους μετά την αποφοίτησή τους, αλλά δημιουργεί επίσης πολύτιμες επαφές και μελλοντικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Οι φοιτητές λαμβάνουν κανονικά ένα περιορισμένο ποσό αποζημίωσης από τις εταιρείες στις οποίες εκτελούν την πρακτική τους, το οποίο ποικίλλει ανάλογα με τον κλάδο τον σπουδών και τη χώρα στην οποία κάνουν την πρακτική τους.
Οι φοιτητές αναμένεται να βρουν μόνοι τους, την εταιρεία για την πρακτική τους άσκηση. Όμως όλα τα Ολλανδικά Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών διαθέτουν καταλόγους διαθέσιμων εταιρειών και ειδικούς συντονιστές πρακτικής άσκησης, οι οποίοι μπορούν να τους βοηθήσουν στην εξεύρεση της κατάλληλης θέσης για την πρακτική τους.
Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες με παγκόσμια παρουσία είναι ολλανδικές, μεταξύ των οποίων οι: Philips, Heineken, KLM, Shell, Akzo Nobel, ING και η Unilever. Πολλές από τις κορυφαίες ξένες πολυεθνικές εταιρείες στον κόσμο επίσης έχουν την ευρωπαϊκή κεντρική έδρα τους στην Ολλανδία, γεγονός που προσφέρει στους Έλληνες φοιτητές στην Ολλανδία πολλές ευκαιρίες να ξεκινήσουν τη διεθνή καριέρα τους σε αυτή τη χώρα.
Τα Ολλανδικά Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών έχουν άριστες σχέσεις με αυτές τις εταιρείες. Πολλές από αυτές προσφέρουν θέσεις για την πρακτική σας κατά τη διάρκεια των σπουδών σας και τα ερευνητικά προγράμματα των Πανεπιστημίων συνδέονται επίσης συχνά με μια συγκεκριμένη εταιρεία.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Το να σπουδάζει κάποιος σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών στην Ολλανδία, σημαίνει σπουδές σε μια χώρα με μια διεθνή και καινοτόμο προοπτική, που του παρέχει μια εξαιρετική επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση, για μια μελλοντική ανώτερη ή διευθυντική θέση.
Οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι για το έτος 2015, το 80% των αποφοίτων πτυχιούχων Bachelor των Ολλανδικών Πανεπιστημίων Εφαρμοσμένων Επιστημών, βρήκαν μια κατάλληλη δουλειά στο συγκεκριμένο τομέα και επίπεδό τους, μέσα σε 3 μήνες από την απόκτηση του πτυχίου τους. Το αντίστοιχο ποσοστό για αποφοίτους Bachelor από Ολλανδικά Ερευνητικά Πανεπιστήμια είναι αισθητά χαμηλότερο.
Δεδομένου ότι η ολλανδική οικονομία ανέκαμψε και αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς το 2017, οι δείκτες αυτοί για τα Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών βελτιώθηκαν κατά το έτος 2018. Σε ορισμένους τομείς σπουδών, προσφέρονται ήδη σε σπουδαστές κατάλληλες θέσεις εργασίας πριν απο την αποφοίτησή τους.
Η αύξηση της ζήτησης εργασίας που σημειώθηκε το 2017, συνεχίστηκε και το 2018. Σύμφωνα με επίσημες μακροοικονομικές εκτιμήσεις, η ανεργία στην Ολλανδία έχει μειωθεί από 5% το 2017 σε 4,5% το 2018 (Economic Quarterly Bulletin).
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το site μας: